Nu e suficient sa ai scule bune pentru ca piesa sa sune bine – cateva sfaturi

By | August 28, 2012

Atunci cand vrem sa inregistram o piesa, nu e suficient sa avem scule bune pentru ca piesa sa sune bine. Se tine cont si de orele cand se inregistreaza, de pozitionare, de monitorizare, de inregistrare (pe parti sau toata odata) etc. Mai jos am sa dezvolt putin fiecare element.


1.Ora cand se inregistreaza

Nu e recomandat sa inregistrezi devreme, adica dimineata. Cel mai ok e mai spre seara. De asemenea, nici dupa ce ai mancat nu e recomandat sa inregistrezi… fa-o dupa cateva ore daca totusi ti-a fost foame inainte de-a incepe proiectul.

 

2.Pozitionarea

Este destul de comuna treaba cu miscatul in timpul cantatului. Eu nu cunosc pe nimeni care sa stea lemn atunci cand inregistreaza o piesa. In concluzie, simte-te liber si incearca sa nu-ti schimbi pozitia din fata microfonului deoarece inevitabil schimbi “culoarea” vocii.

 

3.Grija cu monitorizarea

Trebuie sa existe intotdeauna o balanta intre voce si instrumental. Ma refer la faptul ca (in timpul inregistrarii) volumul beat-ului si al vocii trebuie sa fie echilibrat, nu una mai tare si alta mai incet.

4.Nu inregistra pe parti

Stiu ca majoritatea inregistreaza pe parti, gen 4 versuri (sau ma rog, 6 – 8), pauza, 4 versuri, pauza… si tot asa pana la 16 (in general). Eu nu recomand asta, doar atunci cand e neaparat necesar sa incepi imediat un vers dupa anteriorul pentru ca piesa sa sune cum ai vrut. Eu personal am inregistrat mereu dintr-o bucata, rar o fac pe bucati. Unii zic ca e mai ok pe bucati, altii nu, eu adica.

4.1.Sa nu mai vorbesc de inregistrarea a 4 versuri azi, si maine a altor 4. Vocea va diferi, dar tu poate nu-ti dai seama, mai ales daca esti la inceput.

5.Foloseste un microfon condensator

Am spus tot.

2 thoughts on “Nu e suficient sa ai scule bune pentru ca piesa sa sune bine – cateva sfaturi

  1. Pingback: Top microfoane de studio? Nu cred! | Cateva modele

  2. Pingback: In momentul mixarii, folosesti intotdeauna aceeasi pasi? Aceleasi efecte? De ce?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.