Masterizarea nu corecteaza mixarea

By | September 7, 2012

De cand e lumea si pamantul… masterizarea nu-si propune sa schimbe sunetul radical, ci sa-l imbunatateasca. De cele mai multe ori, unii se gandesc la masterizare ca la Dumnezeu – “nu suna prea bine mixarea, dar masterizarea ii va da “touch-ul” final, iar piesa va suna excelent!”. Astea-s povesti!

Cand mixezi, incearca sa ajungi acolo unde ti-ai dorit, la sound-ul dorit. Asculta cu atentie si incearca sa nu cauzezi niciun rau proiectului cu fiecare editare realizata.

In prim plan, in momentul mixarii incepem sa eliminam zgomotele de fundal sau imperfectiunile. Pentru cei care intreaba tot felul de lucruri legate de decibeli (cat pun, -1, -10, -19?), tin sa va anunt ca nu exista o regula pentru mixare/masterizare, niciodata n-a existat. Nici efectele nu sunt standard (adica daca nu pui efectul X o sa sune aiurea) si nu trebuie puse intr-o anumita ordine.

Si ca sa dau totusi niste “nume”, in general putem sa folosim un: EQ (Parametric Equalizer – de la Adobe Audition), multiBand (MultiBand Compressor – de la Adobe Audition), compresor (C1 – Classic Compressor – de la Waves Bundle + RVox daca e necesar), limitter, reverb (TrueVerb – de la Waves Bundle) etc.

Odata ce te arati satisfacut, verifica volumul fiecarui canal pentru a nu avea parte de neplaceri. Chiar daca detii monitoare, daca vrei sa fii sigur ca piesa ta suna bine, asculta-o si pe alte dispozitive (chiar si pe alte monitoare daca ai), nu pierzi nimic.

O alta idee buna (sa-i spun asa) este acea de a-ti asculta din nou piesa peste o zi sau doua (zece?) pentru a fi convins suta la suta ca totul e-n regula.

*Atentie – Cum spuneam in articolul asta, masterizarea nu inseamna sa dai “Normalize” proiectului sau sa-i aplici un maximizer.

Daca aveti de impartasit cu mine pareri/efecte etc, va rog, faceti-o :).

Va doresc mult mult succes!

 

8 thoughts on “Masterizarea nu corecteaza mixarea

 1. georgica

  as dori sa stiu ce compresor pun pe fiecare canal.de la toba,cinel.chitari.vocii.miar fii de ajutor..si ce plugin pun pe master final

  Reply
 2. Pingback: Cand muzica se creeaza cu sufletul, sound-ul bun apare (partea a doua)

 3. Pingback: Cum obtii un mix bun? | 9 sfaturi care te pot ajuta - Arta sonora

 4. Pingback: Rolul masterizarii

 5. Pingback: De ce apare distorsia in "Master Bus"? Cum o evitam?

 6. Pingback: 10 compresoare faimoase

 7. Pingback: Compresorul TDR Kotelnikov, de la Tokyo Dawn (despre + descarcare)

 8. Pingback: Cine vrea sa ucida "calitatea"? The loudness war!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.