Ingrijeste-ti auzul

By | October 8, 2012

Cea mai valoroasa “unealta” a noastra, nu are niciun transformator, nu se vinde si nici nu se cumpara, iar atunci cand se strica, niciodata nu ne vom mai bucura de ea ca inainte. Aceasta unealta este auzul. Unul dintre cele mai importante simturi, unii spun ca este mai important decat vazul, atat pentru supravietuire cat si pentru viata sociala. Teoretic si practic, fara auz suntem pierduti si linistit ne putem lua gandul de la muzica.

Auzul este capabil sa perceapa o mare varietate de frecvente si nivele. Inainte de-a ajunge la pragul durerii, adica acel prag in care urechile noastre nu mai suporta volumul x, corpul nostru are un sistem de protectie prin care ne anunta daca un sunet este prea puternic. Cand un sunet ne ajunge la ureche, prima oara trece prin timpan, apoi vibratiile sunt transmise in interiorul urechii prin intermediul scaritei, nicovalei si ciocanului. Aceste oase actioneaza ca un adaptor de impedanta pentru a transmite nivelele adecvate cohleei, unde celulele ciliate sunt cele care de fapt receptioneaza sunetul.

Suna mai mult a biologie, dar cred ca e bine de stiut si de reamintit ca auzul este extrem de important pentru noi toti, mai ales pentru cei din sfera muzicala.

5 thoughts on “Ingrijeste-ti auzul

 1. Pingback: Alegerea monitoarelor audio + cateva perechi de monitoare

  1. ArtaSonora Post author

   Mersi frumos. Articolele se creeaza in limita timpului/cunostintelor pe care le detin. Totusi, sunt cateva articole mai lungi. Mersi inca o data. Te salut :).

   Reply
 2. Pingback: Proba castilor ieftine

 3. Pingback: Alegerea monitoarelor audio + cateva perechi de monitoare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.