Cum sa-ti construiesti un studio aka home studio? | Prima parte

By | August 25, 2012

Datorita faptului ca in ziua de astazi toata lumea canta, unii mai rau, iar altii mai bine, home studiourile isi fac aparitia ca painea calda, dar totusi, multi se intreaba: “Cum imi fac un home studio?“.

De ce unii aleg sa-si faca un home studio in loc sa mearga la un studio in adevaratul sens al cuvantului? Simplu, e ca si cand stai in chirie, banii pe care-i dai lunar, ii poti investi in cumpararea unui apartament, dar cazul nostru, intr-un home studio.

Haideti sa incepem.

1.Incaperea unde va fi home studioul

Cel mai important aspect pentru a construi un studio de inregistrari acasa este acela de-a ne alege locul/incaperea. Trebuie sa evitam salile, geamurile, “deschizaturile” (exceptand usa) si sa ne concentram pe incaperi mai… micute (bine, nici 1/1). De asemenea trebuie sa ne ferim si de peretii plini de tevi, care, in orice moment pot provoca zgomote in momentele inoportune (ex. iti bate vecinu` cu lingura-n calorifer/teava).

In cazul in care nu dispunem de o incapere, oricand putem sa mergem la o tamplarie si sa ne comandam o “cusca” de 2/2, aceasta urmand sa fie dotata cu toate cele.

 

2.Materialele necesare

Bugetul e mic, si tocmai de aceea trebuie sa ne facem calculele si sa vedem de cati bani dispunem. Putem sa izolam incaperea cu cofrage de oua, dar din cate am auzit, nu mai sunt la “moda” (in sensul ca nu se recomanda), cu fibra de sticla sau cu panouri profesionale de izolare acustica. Daca incaperea este inalta, am avea nevoie si de niste placi de gips pentru a evita reverb-ul.

2.1Ce este reverb-ul?

Reverb-ul este un efect natural, care se produce intr-un spatiu inchis atunci cand un sunet ricoseaza in pereti, tavan si sol pana cand formeaza un ecou conglomerat.

 

3.Treci la treaba

In prima faza, goleste incaperea in caz ca nu e goala. Odata golita, incepe sa aplici materialele pe pereti. Termina treaba “baricadand” usa si incearca sa izolezi aerisirile. Dupa ce-ai finalizat tot, lasa incaperea sa se aeriseasca 48 de ore.

Atentie: Nu baga oglinzi in studio deoarece acestea ajuta (in sensul rau) calitatea.

 

Voi incerca sa revin si cu alte parti imbunatatite. Daca aveti sugestii/intrebari/pareri, va invit sa comentati.

UPDATE: A doua parte aici.

7 thoughts on “Cum sa-ti construiesti un studio aka home studio? | Prima parte

  1. Pingback: 10 compresoare faimoase

  2. Pingback: Ce este delay-ul? Ce este reverb-ul? | Tipurile si functiile acestora

  3. Pingback: Cum sa-ti construiesti un studio aka home studio | Partea a doua

  4. Pingback: RF1, de la LD Systems - detalii + pret Arta sonora

  5. Pingback: RF1, de la LD Systems – detalii + pret | Arta sonora

  6. Pingback: Intrebari adunate de pe net

  7. Pingback: 10 compresoare faimoase

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.