Cum sa adaugi efecte pe diferite canale fara sa-ti omori procesorul?

By | August 15, 2012

In acest articol vreau sa vorbesc despre cum sa adaugi efecte pe diferite canale fara sa-ti pui procesorul la treaba ca robul.

Cand vrem s-adaugam un efect pe 3 voci, sa zicem, il adaugam pe fiecare canal, nu? Da! Ei bine, da`cand ai ajuns sa pui 4 – 5 efecte pe fiecare canal unde ai o voce, deja parca simti cum procesorul calculatorului tau incepe sa oboseasca si sa dea rateuri. Ba se blocheaza, ba merge sacadat, ba iti da eroare, si uite asa s-a dus pe apa sambetei toata munca ta.

Ca sa evitam problemele de genu, dar si sa lucram mai rapid, folosim bus-urile. Prin poze am sa incerc sa va indrum. Ca sa le vedeti la marime originala, dati clic pe ele.

 

1.Adaugam un bus pe orice canal (Add bus);

2.Dupa ce am adaugat bus-ul vom observa (dand de scroll in jos) ca ne-a fost creat automat un canal auxiliar ();

2.1.In continuare vom adauga pe canalul auxiliar creat un efect (la intamplare);

 

2.2.Acum… daca puneti o voce/un instrument pe canalul initial de pe care am creat bus-ul (vezi punctul 1), veti observa ca respectivul canal beneficiaza de efectul adaugat (chiar daca nu e vizibil) pe canalul auxiliar.

3.Daca vrem sa adaugam respectivul efect (Hard limiting in cazul nostru) si pe un alt canal, atunci mergem la canalul dorit si (vazand poza de mai jos) selectam “Bus A”.

 

Cam asta a fost :). Mult succes tuturor!

3 thoughts on “Cum sa adaugi efecte pe diferite canale fara sa-ti omori procesorul?

 1. Pingback: Cum sa lucrezi in Cubase?

 2. Alex

  Mi s-a intamplat sa cedeze sistemul, sa dea eroare si sa pierd o parte buna din munca. Asta si pentru ca lucram pe un pc amarat. Si cu multe canale, incercand sa fac piese. Cu beaturi si instrumente samplate din muzica veche. Nu m-am gandit niciodata ca un bus usureaza situatia. Sunt foarte ok articolele tale. Am dat peste site incercand sa aflu cine mai lucreaza ca mine. Defapt, de cativa ani am lasat-o balta dar sunt sigur ca nu definitiv. Uite, poate esti curios sa auzi ce imi iesea. http://soundcloud.com/bactor

  Reply
  1. ArtaSonora Post author

   Salut, Alex. Ideea e ca trebuie sa salvezi la fiecare pas, chiar daca ai un calculator slab sau unul extra super tare (“Chiar si cei mai buni cad”). Atunci cand se intampla sa lucrezi la un proiect si ramai fara curent, AA (Adobe Audition), atunci cand il repornesti, acesta tine minte unde ai ramas chiar daca nu ai salvat, dar uneori uita si te “da” de mai inapoi. La restul programelor nu stiu cum e pentru ca nu prea lucrez cu altele, doar foarte rar. Legat de ce mi-ai lasat, suna ok, dar mai ai de progresat. Eu nu produc beat-uri, dar cred ca esti constient ca e loc de mai bine. Mersi mult de aprecieri.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.