Cum obtii un mix bun?

By | February 11, 2014

Un mix distinge proiectele bune de cele mediocre. Destul de evident, dar unii prefera (inevitabil) sa ramana in lumea mediocritatii.

2, 10, 2, incepem:

1.Cheie ascunsa pentru crearea unui mix bun este sa dispui de niste ingrediente bune. Trebuie sa incerci sa dai totul in momentul inregistrarii, si cand spun asta, ma refer la cum ai echipat studioul sau “studioul”.

Acum, o interfata externa buna, niste cabluri de calitate si un microfon decent, pot compensa lipsa altor componente necesare studioului. Conteaza foarte mult sa fii satisfacut cu proiectul tau… asta inainte de a ajunge la mixare.

2.Chiar daca cei mai buni producatori au un studio smecher, nu intotdeauna dispun de o incapere perfecta. Cum precizam si in acest articol, legat de monitoarele audio, acestea nu se pun langa (un) perete (netratat acustic), si repet, trebuie sa se afle la inaltimea urechilor noastre. Canapelele si cortinele/perdelele ajuta la reducerea reverb-ului nedorit si, intr-o oarecare masura, izoleaza sunetul.

3.Daca ai incredere in capacitatea ta de a mixa, atunci cel mai bine este sa ai la indemana o piesa BUNA de-a ta, o piesa pe care ai mixat-o asa cum n-ai mixat niciodata. Acea piesa BUNA trebuie sa fie la o calitate maxima (adica nu merge un .mp3 la 128kbps), pentru a asculta cu precizie calitatile sale dinamice si spectrul de frecvente. Compara proiectul deja bine mixat cu cel in lucru si realizeaza schimbarile necesare. Nu dispera daca nu ti-a iesit cum ai vrut, insista pana cand iti va suna bine.

4.Dupa cum stii, e mai usor sa obtii rezultate bune daca ai o pereche de monitoare de calitate. Poti obtine o calitate acceptabila si cu o pereche de boxe normale, dar asta doar daca (ti) le cunosti foarte bine.

5.Daca tu crezi ca, vazand mix-ul ti-e la fel de util ca si ascultarea, foloseste analizorul de spectru Voxengo.

6.Pe langa faptul ca, daca nu detii o pereche de monitoare audio, ci o pereche de boxe normale, este important sa intelegi genul de muzica pe care il practici. Iti este foarte util sa stii acest lucru, mai ales daca vrei sa, cum sa zic eu, sa rupi norma genului.

7.Daca tu crezi ca o anumita parte din piesa lasa in “anonimat” restul, exporteaza mix-ul crud si baga-l intr-un editor audio. Urmareste intensitatea piesei dupa normalizare; daca principalul canal are un volum mai scazut, frecventele au iesit din “tipar” sau prezinta alte defecte, atunci mai e nevoie de ceva. De ce mai e nevoie? De munca, mai e nevoie de munca pana cand obtii o intensitate coerenta cu normalizarea.

8.Dezactiveaza toate efectele pe care le-ai aplicat, iar daca un efect nu face diferenta, SCOATE-L.

Cu cat se aplica mai putine efecte, cu atat se obtine un sunet mult mai curat si clar (si plus de asta, nu iti moare PC-ul, in caz ca vorbim de unul “normal”).

9.Egalizatorul este o unealta foarte utila, buna pentru a manipula prezenta fiecarui canal. EQ-ul este bun, repet, dar daca se exagereaza, poti distruge canalul, astfel incat sa sune mai putin natural.

 

Sper ca v-a fost de folos. Daca aveti ceva de impartasit, faceti-o :). Multumesc celor ce dau atentie artei sonore.

4 thoughts on “Cum obtii un mix bun?

  1. Pingback: De ce apare distorsia in "Master Bus"? Cum o evitam?

  2. Pingback: Proba castilor ieftine

  3. Pingback: Top microfoane de studio? Nu cred! | Cateva modele

  4. Pingback: Cine vrea sa ucida "calitatea"? The loudness war!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.