Ce este un DeEsser? La ce se foloseste?

By | January 29, 2013

Probabil ca v-ati lovit de acest nume prin plugin-urile peste care ati dat, fara ca macar sa stiti (teoretic) ce face mai exact. Poate chiar l-ati folosit intr-o sesiune audio si aparent nu s-a intamplat nimic. Poate ca are un nume dificil de pronuntat, dar este unul dintre cele mai bune resurse de care se poate bucura un home studio.

Ce face un DeEsser?

In cateva cuvinte, acesta permite controlarea nivelului al acelui ceva dintr-o voce, fie in timpul intregistrarii sau mixarii. Doar ca, aveti grija, nu trageti concluzii pripite. Nu exista dispozitive audio care sa proceseze anumite vocale sau consoane.

Vorbim despre un dispozitiv care ne permite sa atenuam prezenta unei consoane, astfel incat sa evitam sa sune mai putin natural. Exista persoane care poseda o pronuntie puternica, iar un DeEsser vine ca o manusa.

De multe ori cand egalizam, o facem pentru ca sunetul sa fie cat mai clar, in special inaltele (cum folosim corect un egalizator?). Bun, dar ideea este ca intr-un final nu mai putem face nimic pentru ca vocea sa sune si mai bine si atunci apelam la un DeEsser.

DeEsser s-ar putea traduce: compresie selectiva. Consta intr-un compresor (ce este un compresor?) care lucreaza/actioneaza intr-un interval de frecvente specifice.

Pe ce semnale se foloseste un DeEsser?

Este un dispozitiv ce se foloseste pentru procesarea vocii, dar si pentru productii, inregistrari vocale (live-uri sa le numesc asa) sau pentru a controla sunetele agresive.

Cam asta ar fi despre DeEsser. Acum stiti ce face :). Cel mai probabil ca aveti vreun plugin cu aceasta functie. Mixari si masterizari placute!

 

Poate va intereseaza si:

Parametrii unui compresor – Threshold, ratio, attack…

3 thoughts on “Ce este un DeEsser? La ce se foloseste?

 1. Andrei

  Buna,

  Frumoasa prezentarea despre Deesser, totusi ai omis sa mentionezi uzul esential al acestuia. Acest plugin este folosit pentru indepartarea consoanelor sibilante din vocale precum “S”-uri (de unde vine si numele) si “C”-uri (pentru vocale in limba engleza) prin compresie selectiva.

  Reply
  1. ArtaSonora Post author

   Salut, Andrei. Iti multumesc frumos pentru completare si pentru interesul acordat :). Te mai astept, pe cuvant.

   Reply
 2. Pingback: Parametrii unui compresor - Threshold, ratio, attack...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.