Cand muzica se creeaza cu sufletul, sound-ul bun apare (partea a doua)

By | April 6, 2013

Am promis in acest articol ca revin cu a doua parte… si o fac!

Indiferent de functia pe care o avem la un loc de munca, aceasta cere dedicare si grija in toate etapele… asa e si in productie, si in fata microfonului. Aceasta meticulozitate va da fructe mai devreme sau mai tarziu.

Ca de obicei, sarim direct la subiect. Haideti sa parcurgem etapele care ne ajuta sa cream ceea ce ne place.

Pe ce se bazeaza un proiect bun? Pe:

 • Curatarea si claritatea semnalului

Zgomotele sau fosnetele nu au ce cauta in semnalul nostru. NU are niciun sens sa treceti cu vederea peste anumite zgomote si sa va bateti cu ele in procesul de mixare. In aceasta etapa a inregistrarii se decide ce ramane si ce nu.

 • Un bun nivel al semnalului

Nu are rost sa inregistrati cu varfurile aproape de 0 (zero). Nu doar ca este irelevant, ci poate fi si contraproductiv.

 • Ordonarea in sesiune

Canalele individuale trebuie frumos grupate pentru a putea fi usor de recunoscut (identificate). O buna organizare simplifica procesul de mixare.

 

 • O editare corecta

Atunci cand taiati si copiati unele parti dintr-o voce sau dintr-un instrument, aveti grija. Curatati-le bine, repet, nu lasati zgomotul sa va strice arta sonora :).

 • O mixare realizata cu atentie

Daca etapele de mai sus sunt la fel de importante, atunci in etapa de mixare ne vom concentra in a aranja elementele. E ca si-n bucatarie, la final se obtine o savoare unica, care nu este rezultatul acelor elemente, ci a ceva diferit, cu propriul gust, touch.

 

Aceasta etapa este… critica. Nu va critica, dimpotriva, acest proces este ultimul, el ofera “sclipirea” aceea de care aveti nevoie, dar totodata, va da si de furca daca nu sunteti prudenti.

 

Cateva sfaturi:

 1. Nu uitati de congruenta;

Asta ce mai inseamna? Asta inseamna ca de multe ori ni se intampla sa lucram la cateva piese, sa le terminam, iar apoi ne trezim cu un sound diferit. De ce? Pentru ca probabil acestea au fost finalizate in zile diferite, cu stari diferite. Credeti-ma, este unul dintre factorii care face diferenta dintre sound-ul pieselor.

Daca nu va simtiti in stare, apelati la cei care se simt. Cred si eu ca este tentant sa mixezi/masterizezi atunci cand ai pc-ul inzestrat cu un arsenal de plugin-uri, dar una este sa le ai, si alta este sa stii sa le folosesti.

Unele lucruri le repet in fiecare articol, dar muzica se creeaza cu sufletul. Mereu va spun, faceti demo-uri/probe din cand in cand, acestea va ajuta sa progresati enorm.

Ia-ti muzica in serios daca vrei sa fii luat in serios.

Multumesc mult celor care ma citesc :).

3 thoughts on “Cand muzica se creeaza cu sufletul, sound-ul bun apare (partea a doua)

 1. meddle

  Da, asa este… cu starea omului, afecteaza intregul mix. Oricum eu re-ascult piesele dupa …sa zic o saptamana-doua dupa ce am facut un mixaj, cu urechea odihnita, si sigur mai modific ceva la piesa, dupa o alta pauza mare iar ascult… pana iese ce trebuie.
  Merci, asteptam noi articole!

  Reply
 2. Pingback: T.Bone Micscreen - detalii + pret « Arta sonora Arta sonora

 3. Pingback: Despre conturile Soundcloud PRO (sau cum sa arunci cu banii)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.